PVGE
PVGE

PVGE Aalst-Waalre en Valkenswaard

Samen actief, samen sterk

PVGE

PVGE Aalst-Waalre en Valkenswaard

Samen actief, samen sterk

PVGE Koepel

Met K & C naar een presentatie over restaureren

Datum
donderdag 12 december 2019 11:00
Telefoon
(040) 201 09 80 b.g.g. (040) 201 53 87
E-mail
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Restauratie 1aIn april van dit jaar hebben wij de restauratieateliers van de Universiteit van Antwerpen bezocht. Tijdens een uniek kijkje achter de schermen kregen wij bewondering voor de zorg waarmee conservatoren en restauratoren werken om erfgoed en kunstcollecties in stand te houden. Wij hebben twee restauratoren, beide afgestudeerd als Master of Arts aan de Universiteit van Antwerpen, bereid gevonden het restauratieproces uitvoeriger te beschrijven. Suzanne Peters is expert in houten en polychrome objecten, Jitske van Groenland in schilderijen en lijsten. Tijdens een presentatie schilderen zij alle aspecten van conservatie/restauratie, werkzaamheden die groot en veelzijdig vakmanschap vereisen.

Het doel van conservatie/restauratie is cultureel erfgoed duurzaam te kunnen behouden. Dat betekent: het minimaliseren van schade en verval, maar ook het voorkomen van verlies van kennis over culturele objecten.

Bij actieve conservering wordt daadwerkelijk ingegrepen in de conditie van een object. Zo’n behandeling kan bestaan uit: reiniging, consolidatie van loszittende onderdelen en schimmelbestrijding.

Bij restauratie wordt het object teruggebracht naar een staat, waarin het zich in de loop der geschiedenis heeft bevonden. Soms kan daarbij worden gekozen voor een gedeeltelijke of gehele reconstructie.

Bij preventieve conservering worden de omstandigheden waarin het erfgoed zich bevindt, geoptimaliseerd: het omgevingsklimaat, procedures voor de hantering en opslag van objecten.

Voor de echte liefhebbers: misschien hebt u thuis een houten object, een beeld(je) bijvoorbeeld of een schilderij dat er niet heel fris meer uitziet. Breng het mee en overleg met Suzanne of Jitske over de mogelijkheden en de zin van een eventuele restauratie.

Datum: Donderdag 12 december 2019

Plaats: Gemeenschapscentrum De Pracht, De Pracht 2, Aalst

Tijd: Presentatie: 11.00 uur tot uiterlijk 12.30 uur.
Aansluitend een eenvoudige lunch en de mogelijkheid voor een gesprek met de inleiders.

Aanmelden: e-mail: k-en-c@pvge-awv.nl (voorkeur)
tel.: (040) 201 09 80 (bij afwezigheid: (040) 201 53 87)
Meldt u snel aan, er zijn slechts 50 plaatsen beschikbaar. Deze activiteit is toegankelijk voor alle PVGE-leden

Betalen: € 15,00 naar NL70 RABO 0118820788, t.n.v. PVGE afd. AWV K&C, onder vermelding van uw naam en ‘Restauratie’.

Restauratie 2a

 

 
 

Powered by iCagenda

Borreluurtje

borreluurtje w800Iedere derde vrijdag van de maand zijn al onze leden en hun introducés van harte welkom op het maandelijks koffie/borreluurtje in ’’Het Oude Wandelpark” Eindhovenseweg 264 in Valkenswaard. ”Het Oude Wandelpark’’ is te bereiken met de buslijnen 317 en 318. Deze ontmoetingsmiddag is van 14.30 uur tot 16.30 uur. U hoeft zich niet aan te melden: kom gewoon gezellig binnenlopen. De drankjes en eventuele hapjes zijn voor eigen rekening. Voor eventueel vervoer/ informatie kunt u bellen naar Diny van Kemenade: 040 2130588 of 06 46726075.