Met sommige gezondheidsklachten kunt u niet wachten. Dan wilt u direct geholpen worden, ook buiten de praktijkuren van uw huisarts. Voor dringende huisartsenhulp 's avonds, 's nachts en in het weekend kunt u terecht bij de dokterspost in uw omgeving. Neem altijd eerst telefonisch contact op: 0900 - 204 92 20 (€0,10 per minuut). Om u goed te kunnen helpen buiten praktijkuren, moet u altijd eerst de dokterspost bellen. Dan krijgt U meteen informatie of advies over wat u het beste kunt doen. Zo nodig wordt er een afspraak gemaakt voor een bezoek aan de dokterspost, want alleen met een afspraak kunt u langskomen (Zorgcentrum Kempenhof, Antwerpsebaan 3, 5554 JV Valkenswaard)

Houdt de belangrijke informatie bij de hand. Wanneer u de dokterspost belt, is het belangrijk om de volgende gegevens bij de hand te hebben:

♦ de naam en de geboortedatum van de patiënt;

♦ de naam van de huisarts van de patiënt;

♦ de medicijnen die de patiënt gebruikt.

U belt met de doktersassistente

Wanneer u belt, hoort u eerst een keuzemenu, maar in echt levensbedreigende situaties toets u direct de 1 in: u wordt dan meteen te woord gestaan. In alle andere gevallen helpt de doktersassistente u zo spoedig mogelijk. Alle gesprekken met de assistente worden opgenomen.

Zorg op maat

De assistente aan de telefoon stelt u gerichte vragen en beoordeelt zo de situatie. Soms is het niet nodig om de huisarts zelf te spreken en is een telefonisch zelfzorgadvies voldoende. Als het nodig mocht zijn spreekt de assistente met u een bezoek af aan de dienstdoende huisarts. Als u om medische redenen de dokterspost niet kunt bezoeken, komt de dienstdoende arts bij u thuis.

Bovenstaande informatie is gebaseerd op de brochure van SHoKo, Stichting Huisarts Organisatie Kempen en Omstreken. Voor verdere informatie zie de website www.shoko.nl.