PVGE
PVGE

PVGE Aalst-Waalre en Valkenswaard

Samen actief, samen sterk

PVGE

PVGE Aalst-Waalre en Valkenswaard

Samen actief, samen sterk

PVGE Koepel

VrijheidVandaag de dag veronderstellen velen dat vrijheid niets anders is dan: geef mij de ruimte. Dat is een liberaal, individualistisch idee! Maar in de geschiedenis zien we dat het begrip vrijheid onderhevig is aan veranderingen. Vrijheid betekende vanaf de Klassieke Oudheid tot het begin van de 19e eeuw: politieke zeggenschap. De mens bemoeide zich met de vormgeving van wetten waarin je jezelf herkent.

Een variant van de kijk op vrijheid, die men tegenkomt bij Descartes, Rousseau, Kant en die ook al voorkwam in de Klassieke Oudheid, is dat je aan vrijheid moet werken. Je kunt dat doen door na te denken over je impulsen en die te leren beheersen. Rousseau spreekt over: jezelf beter maken, dát is vrijheid bereiken. En als je zo over vrijheid denkt, is die ook niet noodzakelijk tegengesteld aan collectieve wetten en inzichten, want aan jezelf werken doe je door met de ogen van anderen naar jezelf te kijken. Je kijkt dan naar je eigen toekomst en wellicht, wij als ouderen, ook naar de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen. En op deze manier word je eigen vrijheid minder belangrijk. Er ontstaat een aantrekkelijk beeld van vrijheid: je niet laten leiden door je impulsen, maar door je betrokkenheid bij de wereld en zorg voor toekomstige generaties. Zo bezien is het duidelijk dat het nemen van het vaccin tegen het coronavirus een daad is van vrijheid, omdat je je druk maakt, je zorg hebt voor de toekomstige generaties. 

Hopelijk is alle ellende van het coronavirus spoedig achter de rug. Het heeft nu lang genoeg geduurd en we hebben dan het vaccin niet voor niets genomen. Veel gezondheid wens ik u toe en voor uw kinderen en kleinkinderen.

Jos Ossevoort, voorzitter

Harba Lorifa

 

Zondagmiddagwandelingetje

op iedere laatste zondag van de maand

Langzaam maar zeker komt onze vrijheid weer in zicht en daar worden we allemaal blij van. Tot het moment waarop de versoepelingen echt ingaan, kunnen we nog niet met een grote groep gaan wandelen. Dat de terrassen open zijn, is al een mooie opsteker; we kunnen dan na de wandelingin ieder geval samen napraten en genieten van ons samenzijn en een drankje. Het zal ons allemaal goed doen om elkaar weer te zien op de laatste zondag van de maand voor onze korte wandeling in rustig tempo en in gezellig gezelschap. We zijn er klaar voor en hebben er zin in. Als de maatregelen op korte termijn verder worden versoepeld, zullen wij u dat zeker laten weten in een nieuwsflits en via de website.

We vertrekken, onder voorbehoud van de coronabeperkingen, om 13.30 uur vanaf Bosherberg Harba Lorifa achter zwembad De Wedert in Valkenswaard. We wandelen ongeveer 3km. Als u op die dag zin hebt in een korte boswandeling en een gezellige nazit, bent u van harte uitgenodigd om mee te wandelen. 

Voorlopig nog wel even aanmelden bij Wil van de Vorstenbosch ? 040 2215140.

 

Zondagmiddagwandeling2

Zondagmiddagwandeling1